Messehagel og antependium

Antependium

Hendes Majestæt Dronningen udarbejdet et nyt antependium til Gråsten Slotskirke.

Det nye alterbordsforhæng vil blev afsløret af Dronningen ved en festgudstjeneste i Slotskirken søndag den 29. juli 2018. 

Det nye antependium erstatter alterbordsforhænget fra 1943, som Dronning Ingrid syede under krigen, hvor den kongelige familie ikke kunne opholde sig på Gråsten Slot.

Antependiet har Dronningen skabt med broderiteknikken petit point, hvor detaljer bliver til diagonalt med halve korssting. Broderierne på det nye antependium består af to brede søjler på hvert hjørne af alterbordet samt et midtemotiv.

Dronningen har hentet inspiration til det nye antependium i salmerne ”Alle mine kilder” og ”Som tørstige hjort monne skriger”.

Messehagel

Hendes Majestæt Dronningen udarbejdet en ny messehagel til Graasten Slotskirke.

Ved en festgudstjeneste i Graasten Slotskirke søndag den 21. juli 2019 blev Dronningens messehagel taget i brug og vist frem for første gang. 

Messehaglen supplerer og udgør sammen med det antependium, Dronningen udarbejdede til slotskirken sidste år, et nyt sæt, der supplerer Dronning Ingrids antependium og messehagel fra 1943. Stilen, designet og farvevalget fra Dronningens antependium er videreført, og inspirationen til messehaglens broderier har Dronningen hentet fra naturen omkring Graasten Slot samt udvalgte salmer.
På messehaglens for- og bagstykke har Dronningen således indarbejdet elementer af vand, kildevæld og søer. På messehaglens kantebånd og bagstykke har Dronningen broderet linjer fra salmerne ”Som tørstig hjort”, ”Alle mine kilder”, ”I al sin glans” og ”Hil dig frelser” (salme 410, 441, 290, 192). En teknik, der ikke har været anvendt i Danmark de sidste 40 år. Samtidig sender Dronningen en særlig hilsen til sin mor Dronning Ingrid med messehaglens fór, der er valgt i samme rødlige nuance, som den Dronning Ingrid i sin tid anvendte i kirkens tidligere messehagel.

Fælles for antependiet, og messehaglen er, at Dronningen har anvendt broderiteknikken petitpoint, hvor detaljer fremstår diagonalt med halve korssting.